Cum se incepe amenajarea peisagistica a unui spatiu verde
In ceea ce priveste amenajarea peisagistica unui spatiu verde, notiunea de “frumos” difera la fel de mult ca si in cazul designului interior sau al artei. Un design reusit este acela in care beneficiarul regaseste elementele esentiale gradinii ideale in propria viziune.
In general in proiectarea si amenajarea peisagistica parcurgem urmatorii pasi:
- Intr-o prima etapa se stabilesc liniile generale, formele gradinii, punctele de interes. Se decide daca se opteaza pentru un stil formal, stil peisager sau stil mixt. Daca se prefera modele circulare, dreptunghiulare sau in diagonala. Daca se alege un gen maret, vesel, romantic sau linistit. Impreuna cu inginerul horticol se urmareste unitatea gradinii si elementele comune pe care trebuie sa le aiba aceasta cu cladirea principala.
- Inginerul horticol face masuratori, cerceteaza si inscrie o serie de date necesare proiectarii. Urmatoarele aspecte: forma terenului, limitele si rectificarile necesare, denivelarile, factorii climatici, profilul de sol, conditiile hidrologice, vegetatia lemnoasa si ierboasa existenta, etc.
- Se discuta cateva variante privind alegerea si dispunerea plantelor lemnoase, amenajarilor floricole si a suprafetelor gazonate. Inginerul horticol propune si prezinta clientului materialul dendrologic ce urmeaza a fi folosit. Expune clientului caracteristicile fiecarei specii propuse, precum longevitatea plantei, rezistenta la anumiti factori nocivi. Dar si ritmul de crestere, inaltimea maxima, forma si desimea coroanei, coloritul frunzelor, florilor, fructelor, perioada infloririi si posibilitatea efectuarii de grupari ornamentale.
- Se intocmeste lista materialelor si speciilor dendrologice necesare. Se face o propunere financiara estimativa si se discuta bugetul. In functie de toate aceste coordonate se realizeaza proiectul de amenajare peisagistica. Schita de amenajare se realizeaza cu ajutorul aplicatiilor software 2D(in plan) si 3D(in spatiu). Acestea oferind o imagine de ansamblu si vizibilitate proiectului. Dupa aprobarea de catre client a design-ului, stabilirea costului proiectului. Dupa semnarea contractului, se trece la realizarea efectiva a lucrarii.
Intimitate si evolutie
Nu este nimic mai bun decât un gratar din curte, joc cu copiii, citiți o carte bună în intimitatea propriei dvs. grădini. Pentru unii, grădinăritul este un hobby, iar sarcina de a crea și de a întreține o grădină este în sine o distracție foarte plăcută și relaxantă. Pentru alții, grădinăritul poate fi o corvoadă. Aici grădina ar trebui proiectată pentru o întreținere redusă. Indiferent de ce ar putea să se gândească la “lucrul în grădină”. Vedeti si articolul Sfaturi pentru o gradina frumoasa tot timpul anului
Locurile nedezvoltate sau subdezvoltate ale grădinii ar putea fi ecranate cu plante cu creștere rapidă sau cu un gard temporar până când vor putea fi urmărite. Zonele destinate pavajului, paturilor de grădină sau grădinilor de apă pot fi ierboase pentru a oferi un aspect rezonabil până la momentul potrivit pentru a termina dezvoltarea.
O grădină bine planificată va găzdui în cele din urmă totul pe lista dvs. Dar poate foarte bine să ia în considerare dezvoltarea grădinii ca pe un proces evolutiv de-a lungul multor ani. In orice stadiu al acelui proces evolutiv grădina ar trebui să fie încă plăcută și funcțională estetică.